PRESS RELEASES

Ideas presented for the efficient development of the RoS-NET2 project

17 November 2023

Proiectul Universității de Vest din Timișoara, „From mine to river. The Water Guardians!”, câștigător în cadrul competiției „Regiostars 2023”, la categoria „A green Europe” 

13 September 2023 Activități de asigurare a sustenabilității colaborării transfrontaliere în domeniul combaterii poluării cu deșeuri miniere
02 September 2021 COMUNICAT DE PRESĂ – FINALIZARE PROIECT DE COLABORARE ROMANIA-SERBIA: RoRS 337- ROmania Serbia NETwork for assessing and disseminating the impact of copper mining activities on water quality in the cross-border area (RoS-NET2) (PRESS RELEASE – FINALIZATION OF ROMANIA-SERBIA COLLABORATION PROJECT: RoRS 337- Romania Serbia NETwork for assessing and disseminating the impact of copper mining activities on water quality in the cross-border area (RoS-NET2))
17 September 2020 Romania Serbia NETwork pentru evaluarea şi diseminarea impactului activităţilor miniere de cupru asupra calităţii apei în zona transfrontalieră – eMS: RORS-337
17 September 2020 Conferința de prezentare a rezultatelor obținute în primul an de implementare a proiectului RoRS 337- ROmania Serbia NETwork for assessing and disseminating the impact of copper mining activities on water quality in the cross-border area (RoS-NET2)
17 September 2020 Međunarodna saradnja za čistije vode
8 November 2019 COMUNICAT DE PRESĂ LANSARE PROIECT DE COLABORARE ROMANIA-SERBIA Romania Serbia NETwork for assessing and disseminating the impact of copper mining activities on water quality in the cross-border area (RoS-NET2)
8 November 2019 COMUNICAT DE PRESĂ LANSARE PROIECT DE COLABORARE ROMANIA-SERBIA RoRS 337- ROmania Serbia NETwork for assessing and disseminating the impact of copper mining activities on water quality in the cross-border area (RoS-NET2)

 

Presentation of unpleasant situations that could be improved through activities of the RoS-NET2 project

Information of activities after the project implementation period

Iazurile de deșeuri miniere TĂUŞANI – BOŞNEAG din Moldova Nouă vor fi monitorizate și în 2023. (2023, 09 mar)

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizație nonguvernamentală comunitară, apolitică și nonprofit, cu activitate civică în domeniul mediului și energiei (detalii pe http://www.gecnera.ro/ și https://www.facebook.com/GrupulEcologicNera/?ref=pages_you_manage ), realizează în 2023 împreună cu Facultatea de Chimie Biologie și Geografie din cadrul Universității de Vest Timișoara o monitorizare a stării mediului în zona depozitelor de deșeuri miniere de metale grele provenind de la exploatarea în trecut a minereului de cupru de la minele din Moldova Nouă.

Vom monitoriza încă 4 ani poluarea produsă de depozitele de deșeuri miniere din sudul banatului. (2022, 25 mai)
Miercuri 25 mai a.c reprezentanții GEC Nera au prezentat la sediul Primăriei Moldova Nouă principalele activități de monitorizare alternativă a mediului și de educație ecologică în prezența reprezentanților principalilor factori interesați: PRIMĂRIA MOLDOVA NOUĂ LICEUL TEHNOLOGIC “CLISURA DUNĂRII” MOLDOVA NOUĂ și CUPRUMOLD MINING SA.

 

Information of activities during the project implementation period

Praful care împrăștie cancer, la 15 ani de la falimentul Moldomin. “E doar otravă”, și pentru români, și pentru sârbi (2021, 30 mai)
În 2006 a intrat în faliment Moldomin, compania care exploata al doilea cel mai bogat zăcământ de cupru din România, şi unul dintre cele mai mari din Europa. În urma exploatării au rămas multe probleme de mediu. Dar, cea mai importantă e o poluare repetată cu pulberi cu potenţial cancerigen, un nisip foarte fin, la care erau și sunt expuse comunităţi atât de la noi, dar şi din Serbia – foarte aproape de depozit.
Activiștii de mediu continuă monitorizarea Clisurii Dunării. Ținta principală: fosta zonă minieră de la Moldova Nouă (2020, 04 mai)
Monitorizarea alternativă prin activități de voluntariat a factorilor de mediu și a biodiversității în zona de frontieră dintre România și Serbia, afectată de poluarea cu metale grele de la depozitul de deșeuri miniere Tăușani – Boșneg, aparținând fostei companii miniere MOLDOMIN Moldova Noua, este principala activitate a Grupului Ecologic de Colaborare Nera din cadrul proiectului „RoRS 337 – Rețea Romania-Serbia pentru evaluarea și diseminarea impactului activităților miniere de cupru asupra calității apei în zona transfrontalieră (RoS-NET2)”.
Fără interes pentru stoparea poluării definitive pe iazurile Boşneag şi Tăuşani (2020, 01 martie)
În ideea de a evalua impactul activităților miniere de exploatare a cuprului asupra calității apei din zona transfrontalieră, GEC Nera, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și Institutul pentru Minerit și Metalurgie din Bor (Serbia), implementează, în perioada 9 septembrie 2019-8 septembrie 2021, proiectul RORS 337 „Reţea România- Serbia pentru evaluarea și diseminarea impactului activităților miniere de exploatare a cuprului asupra calității apei…
Proiect transfrontalier pentru a salva Moldova Nouă de poluare. Cazurile de cancer din zonă au crescut! (2019, 08 noiembrie)
Este vorba de un proiect în care este implicată Universitatea de Vest din Timișoara, institutul de minerit și metalurgie din Bor, un oraș din Valea Timocului, precum și Grupul Ecologic de Colaborare Nera. Concret, în zona orașului Moldova Nouă, dar și în Bor, se exploatează diverse minereuri, precum cuprul, aurul sau argintul. Acest lucru are un impact negativ și asupra apelor din zonă. „Prin acest proiect, dorim să evaluăm poluarea din Moldova Nouă și din zona transfrontalieră.
Soluţia provizorie de stopare a prafului otrăvitor de la Moldova Nouă este doar una consumatoare de bani? (2019, 27 octombrie)
Soluția de stopare a poluării cu praf de deșeuri miniere provenit de la iazul Boșneag (extindere a fostei exploatări miniere S.C. Moldomin S.A.) este privită cu scepticism de către președintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera, ing. dr. Cornel Popovici Sturza și asta pentru că, o dată, această variantă „este una consumatoare de bani”, iar pe de altă parte, mai spune inginerul, „cei mai mari dușmani ai acelor aspersoare sunt vântul și praful”.