COVID-19 – Poluarea aerului

Efectele duale ale relației COVID 19-poluarea aerului asupra noastră

SARS-CoV-2 (coronavirusul sindromului respirator acut sever 2) este tulpina de coronavirus care cauzează boala de coronavirus 2019 (COVID-19) care ne afectează drastic viața de zi cu zi în momentul actual.

COVID-19 se află într-o relație cu poluarea aerului, relație evidențiată de informațiile de ultimă oră. Această relație are posibile efecte duale asupra noastră. Efectele acestei relații, COVID-19 – poluarea aerului, sunt în același timp, atât negative cât și pozitive pentru noi.

Surse fotografii: Pixabay

Efectul negativ este reprezentat de faptul că poluarea aerului ar putea duce la agravarea bolii cauzate de acest virus, punând și mai mult în pericol viața noastră. Acest subiect este încă neelucidat în totalitate, având în vedere faptul că efectele negative ale poluării aerului asupra sănătății noastre sunt deja cunoscute. Articolul „Is air pollution making the coronavirus pandemic even more deadly?” publicat online de către TheGuardian, scot în evidență faptul că poluarea aerului duce la deteriorarea inimii și a plămânilor, fapt bine cunoscut. În același timp, pacienții care au avut boli respiratorii și cardiovasculare preexistente, sunt mai predispuși la forme severe ale COVID-19. Astfel se conturează posibilitatea ca poluarea aerului să înrăutățească această boală. Articolul „Pollution made COVID-19 worse. Now, lockdowns are clearing the air.” publicat online de National Geographic, scoate în evidență faptul că există deja anumite dovezi care susțin teoria aceasta. Tot în acest articol se descrie faptul că cercetători de la Universitatea Harvard au analizat legătura dintre gradul de letalitate a COVID-19 și concentrația particulelor microscopice dăunătoare din aer. Aceștia au dovedit faptul că rata de mortalitate a pacienților cu COVID-19 poate crește până la 15% acolo unde concentrația de astfel de particule este mai mare chiar și cu un microgram per metru cubic față de limite.

În același timp, datorită carantinei cauzate de COVID-19, impusă de autorități, se raportează la nivel mondial o scădere semnificativă a poluării aerului, aceasta reprezentând efectul pozitiv asupra noastră. La nivel mondial se înregistrează o scădere a poluării aerului. În urma unui studiu realizat de cercetătorii din cadrul IQAir al calității aerului din zece orașe majore din lume s-a observat o îmbunătățire semnificativă a calității aerului. În articolul „Air pollution falls by unprecedented levels in major global cities during coronavirus lockdowns” publicat online de CNN, nivelul de particule microscopice dăunătoare din New Delhi, capitala Indiei, a scăzut cu 60% față de aceeași perioadă (23 martie – 13 aprilie) din 2019. La nivelul Uniunii Europene se vorbește de o înjumătățire față de anul trecut a poluării aerului din unele orașe, informații raportate de site-ul de știri online DigiWorld în articolul „Cat de mult s-a redus poluarea in Europa in urma carantinei cauzate de coronavirus”.

Această relație dintre COVID-19 și poluarea aerului este însă una instabilă, având în vedere faptul că cercetările cu privire la acest virus sunt încă la început, sau cel mult în plină cercetare. De asemenea scăderea poluării aerului nu este continuă, o reluare a activităților umane obișnuite ducând la creșterea poluării aerului.