Beneficiile mineritului pentru societate

Deși industria minieră are efecte negative asupra mediului înconjurător, beneficiile pe care aceasta le prezintă asupra societății nu trebuie ignorate. Beneficiile sunt legate de materialele extrase  și de efectele economice ale mineritului asupra societății.

Fără industria minieră nu am avea acces la cărbune, gaze naturale sau petrol utilizate pentru obținerea energiei electrice. Deși energia electrică se poate obține și prin alte metode, cum ar fi hidrocentrale sau turbine eoliene, acestea ar necesita metale pentru fabricație, o altă categorie de materiale obținute prin minerit.
Mineralele obținute din industria minieră se află în aproape toate produsele de cosmetică și curățare utilizate. Fără activități miniere, nu am avea acces nici la cupru utilizat la cablaje și conducte, la siliciu utilizat în fabricarea sticlei, sau la litiu utilizat la fabricarea bateriilor.
De asemenea, industria minieră este necesară datorită faptului că mineralele, metalele și combustibilii fosili, care au foarte puțini substituenți, nu se pot obține prin alte metode care să nu ducă la poluare, dar care să poată susține nevoile societății față de aceste materiale. Mai mult decât atât, nevoile societății față de materialele obținute din industria minieră este în continuă creștere datorită creșterii populației și urbanizării.
Un alt motiv este faptul că industria minieră este baza economică pentru o serie de țări în curs de dezvoltare care depind foarte mult de această industrie nu doar pentru a prospera, ci poate chiar pentru a supraviețui.
Bibliografie
Mielli, F. (2016, February 19). 5 Reasons Why the World Needs Mining …And Always Will. Preluat de pe Schneider Electric Blog (https://blog.se.com/mining-metals-minerals/2016/02/19/5-reasons-why-the-world-needs-mining-and-always-will/)
Wall, E., & Pelon, R. (2011). Sharing mining benefits in developing countries.